de belangrijkste druivenrassen, appels en ander fruit in onze wijngaard - domein de vier ambachten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

de belangrijkste druivenrassen, appels en ander fruit in onze wijngaard

Iedere lege wijnfles zit vol met verhalen

De beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het beste eerstvolgende moment om dit te doen is NU.


Druiven

In onze wijngaard worden letterlijk honderden druivenrassen geteeld, we krijgen regelmatig nieuwe rassen die we testen op hun gebruikswaarde voor het Nederlandse klimaat.
Wij kijken vooral naar de gevoeligheid voor schimmels. Nederland heeft een koel en vochtig klimaat waardoor de kans op schimmels hoger is dan bijvoorbeeld in Frankrijk, Italië of Spanje. Natuurlijk wordt ook gekeken naar de wijnkwaliteit, de rijpingstijd en de manier van groeien. Alles moet op een goede manier toepasbaar zijn.  Vooral de nieuwe ‘PIWI’s’  PIlzWIederständig (of wel bestand tegen schimmels) zijn druivenrassen met goede mogelijkheden. We testen deze meestal eerst uit in kleine aantallen, als een ras bevalt kan het op grotere schaal aangeplant worden. Uiteraard hebben we ook een groot assortiment ‘traditionele’ rassen, niet alleen vanwege de goede kwaliteit wijn maar ook om te kunnen vergelijken met de nieuwe PIWI’s.

De belangrijkste rassen die we op dit moment in de wijngaard hebben staan zijn:
Wit traditioneel – Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc en wat Chardonnay
Wit PIWI – Johanitter, Solaris, Sirius, Orion, Muscaris, Palatina, Melody
Blauw traditioneel – Pinot Noir, Dornfelder, Zweigeltrebe
Blauw PIWI – Regent,
Rondo, Marechal Foch, Salomé, Cabernet Cortis, Golubok
Rood traditioneel – Pinot Gris, Schönburger
Rood PIWI – Kalina, Souvignier Gris

De
meest veel belovende nieuwe PIWI’s aangeplant bij ons op dit moment zijn: Baron, Prior, Monarch, Cabernet Cantor, Cabernet Jura, Reberger, Pinotin, Cabertin, Bronner, Villaris.
Naast wijndruiven hebben we ook een ruim assortiment PIWI tafel/consumptiedruiven staan die we uittesten. De belangrijkste rassen zijn Palatina, Primavera, Romulus, Fanny, Lakemont, Jacobsberger, Kalina, Muscat Bleu, Nero en Georg. Wijndruiven die ook als tafeldruif te gebruiken zijn: Salomé, Rondo, Palatina, Solaris.

Ciderappels

Voor onze Cyder gebruiken we speciale
appelrassen die destijds opgehaald zijn vanuit Frankrijk en Engeland en deels uit Zuid Limburg.
Rassen als Peau de Chien, Douce cout Ligne, Michelin, Dabinett, Harry Masters Yersey, Kingston Black, Dubbele
Ossekop, Jos Musch, Juliaine, Yarlington Mill. Deze appels hebben allemaal een geheel eigen smaak die vaak veel zoeter, vaak zuurder of wranger is dan de normale appel die je in het groentenvak van de supermarkt tegen komt. Juist die eigenschappen zorgen voor een goede kwaliteit cider.

Januari 2016 hebben we bijna 200 appelbomen geplant. Bijna 90 hoogstambomen en de rest stevige halfstammen die we verde opkweken naar hoogstam. Voornamelijk oud Nederlandse rassen als diverse bellefleuren, Glorie van Holland, Schone van Boskoop, Lunterse Pippeling, Groningse Kroon, Rode Dijkmanzoet enzovoort. We gaan met deze rassen een Hollandse cider maken, met een eigen smaak, eigen geur. Anders dan de Franse of Engelse ciders. Alle rassen zijn uitgezocht op ongevoeligheid voor ziektes zodat ze niet bespoten hoeven te worden.

Ook hebben we ruim 23 Santana bomen geplant, een nieuw ziektetolerant ras, deze geven appels die ook gegeten kunnen worden door mensen die een appelallergie hebben. We gaan hier appelsap van maken. Verder zijn er Red Devil bomen geplant, ook ziektetolerant, deze geven vruchten met rood vruchtvlees. Onderzoek wijst uit dat juist de rassen met rood vruchtvlees extra veel gezondheid bevoorderende eigenschappen hebben. Heel belangrijk dus maar voor ons speciaal een appel die we gaan gebruiken voor een rosé cider!

De aanplant van deze bomen werd  via de subsidieregeling Kleine LandschapsElementen (KLE) mogelijk gemaakt door de Provindie Zuid-Holland Deltalinqsubsideifonds en de agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten!!

Wij willen met het planten van vooral de oud Nederlandse rassen zorgen voor het in stand houden van dit cultuurgoed. Hoogstammen zorgen tevens voor een leefmilieu voor allerlei insecten, vogels en (korst)mossen. Een hoogstamboom is een wereld op zich! En uiteraard zijn al deze extra bomen een welkome aanvulling voor de bijenvolken in de wijngaard.

Vijgen

Destijds als hobby begonnen en nu ook al een serieuse verzameling zijn de vijgen waarvan al rond de 35 rassen in de wijngaard staan met behoorlijk succes, de oudste en grootste bomen staan permanent buiten, overleven onze winters en geven behoorlijke opbrengsten sappig zoete vruchten.

Ander fruit.

Ook ander fruit vind je op het domein, zoals diverse soorten pruimen
, Monsieur Hatif, Bleu de Belgique, Belle de Louvain, Reine Claude, boeren witte pruimpjes, eierpruim, Mirabelle de Nacy en andere rassen. Verder enkele kersen rassen, een tiental perenrassen, diverse bessen, frambozen en een kleine collectie citrusvruchten als mandarijn, pompelmoes, citroen, sinaasappel.

Tevens staan er vele soorten (tuin)kruiden waaronder een 12 tal muntsoorten.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu