verklaring over onze namen - domein de vier ambachten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

verklaring over onze namen

Wijn brengt zieken op de been en werpt gezonden om

Waar komen onze namen vandaan?

Wijndomein De Vier Ambachten is genoemd naar de Vierambachten boezem. Nadat het Oostenrijk (een zij-arm van de Bernisse) dat naast de wijngaard ligt, aan de westzijde werd afgedamd is een afwateringskanaal gegraven voor de 4 polders rond deze oude kreek. Deze polders hadden als bestuurder allen een Ambachtsheer die gezamenlijk het graven van dit nieuwe kanaal, de Vierambachtenboezem, betaalden en de naam er aan gaven. Uiteraard past de naam ook bij ons bedrijf, we zijn niet alleen wijngaardenier (druiventeler) maar ook wijnmaker, we geven les, zijn plantenkweker, we schrijven boeken, doen hovenierswerk en doen de catering binnen ons bedrijf. Meer dan vier ambachten dus maar gelukkig geen 12 ambachten en 13 ongelukken!

Onze naam familienaam Lorsheijd is afkomstig uit Duitsland, rond 1880 is de 1e Lorsheijd vanuit Keulen (native de Cologne) naar Nederland gekomen. Het is zeer waarschijnlijk dat de naam afkomstig is van het dorpje Lorscheid aan de bovenloop van wijnrivier de Ruwer, een zijrivier van de Moezel. Het dorp heeft in het verleden behoord bij een van de wijnbouw gemeenten van het Mosel-Saar-Ruwer gebied. 
Wijnbouw aan de Ruwer heeft aantoonbaar een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De Romeinen zijn al gestart met de aanleg van wijnhellingen. In al die jaren is bij iedere regenbui door erosie
een beetje helling weggespoeld en via Moezel en Rijn in Nederland terecht gekomen. Onder andere hierdoor zijn de Zuid-Hollandse eilanden ontstaan. En daar is dan de link te vinden tussen de wijngaarden aan de Moezel en onze wijngaard op Voorne-Putten. We hebben de weggespoelde wijnberg van onze voorouders gewoon weer opnieuw ingeplant!

De naam oude Agthuysen (van Agthuysen Wijnbouw) is afkomstig van de locatie waar we ons bedrijf (kwekerij en hoveniersbedrijf) in Zuidland gestart zijn. Dat was gelegen aan een smal doodlopend weggetje dat afzonderlijk van de Stationsweg lag. Aan dit weggetje zijn rond 1930 acht huisjes voor landarbeiders gebouwd. Door de afzonderlijke ligging werd het weggetje door de locale bewoners de achthussen genoemd. Vandaar Kwekerij De Agthuysen dat na het aanplanten van de eerste druivenplanten en het maken van de eerste wijnen later Agthuysen Wijnbouw werd. In Zuidland werden de wijnen gemaakt en opgeslagen tot aan 2011 tot in Biert op Domein de vier Ambachten een nieuwe wijnmakerij en opslag gebouwd werd.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu