wie zijn wij? - domein de vier ambachten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

wie zijn wij?

Als wijn je hindert in je werk…….stop dan met werken!

Van toen naar nu

Ons bedrijf is gestart op 1 mei 1978 in een 2400 m2 grote kas als hoveniersbedrijf annex kwekerij aan de Stationsweg te Zuidland, In december 1978 werd door oprichter Fred Lorsheijd de 1e druivenstok geplant in de kas en dat was, zonder het toen te weten, de start van onze wijngaard. Al snel werden er meer stokken in verschillende rassen geplant en in 1981 was er een eerste oogst die verwerkt werd tot wijn. Slechts 65 flessen in wit rood en rosé. Genoeg om de smaak te pakken te krijgen! Van lieverlee verdwenen de andere planten uit de kas en werden meer druiven geplant tot deze geheel vol stond met rond de 800 stokken. Tegelijkertijd werd een wijnmakerij ingericht en werd een kelder gebouwd.

Ondertussen groeide ook het assortiment druivenrassen dat werd getest en kon worden aangevangen met de opkweek van jonge druivenplanten voor de verkoop.
In 1988 kreeg Fred Lorsheijd de kans een boek te schrijven over druiventeelt “Het Druivenboek” dat in 1989 in de winkel lag. Naar aanleiding van dit boek (en een flink aantal andere boeken die hierna nog volgden) groeide de belangstelling voor ons bedrijf en kwamen steeds meer bezoekers en klanten langs. Het was duidelijk dat wijnbouw in Nederland mogelijk is en dat er een groeiende belangstelling voor was. Reden voor ons om in 1990 de eerste Cursus Wijngaardenier te organiseren, een cursus die tot nu toe door ruim over de 1500
belangstellenden gevolgd is. Direct gevolg hiervan: een sterke groei van de Nederlandse wijnbouw, zowel op hobbymatige schaal als commercieel.

Genoeg reden voor ons om in 1991 een zwaar
verwaarloosde boomgaard van ruim 3,5 ha aan te kopen en hier te starten met onze Wijngaard Domein De Vier Ambachten. Nu, na vele jaren hard werken, is deze wijngaard volop in productie, staan er over de 500 verschillende druivenrassen en meerdere geleidingssystemen, worden er proeven uitgevoerd met biologische plantbeschermingsmiddelen en komen er per jaar rond de 15.000 klanten en bezoekers!
Naast de druiven staan er ook een kleine 80 ciderappelrassen, verschillende peren, pruimen en kersenbomen, ruim over de 30 soorten vijgen, citroenen, sinaasappels, en andere citrusbomen en tientallen soorten tuinkruiden.

Ondertussen werken we met z'n vieren, vader Fred, zoons Wouter en Martijn en onze trouwe medewerker Peter (in 2015 al 25 jaar meewerkend). In 2013 werd de loods aangepast en omgebouwd tot wijnkelder en er omheen kwam een grote nieuwe wijnmakerij met flessen opslag, de volgende stap is een bezoekersruimte voor proeverijen en exposities en voor de B&B. Deze wordt in de winter van 2016 gebouwd.

Wij produceren nu 5 rode wijnen, 4 witte, 1 rosé, 2 dessertwijnen, 4 type portwijn, 3 mousserende wijnen en originele mousserende appel Cyder. Verder produceren we brandewijnen vergelijkbaar met: grappa, calvados en cognac en diverse likeuren zoals rode wijn-, winter- en pruimenlikeur Kom zelf eens kijken en geniet van onze eerlijke heerlijke wijn!

Wij zijn lid van Natuurlijk Voorne-Putten!! TOP Voorne en de Brabentse Wijnbouwers Organisatie
.

Voor verkoop alleen geopend op:
Vrijdag en zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur
Verder ALLEEN op afspraak
.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu