het werk in de wijnmakerij - domein de vier ambachten

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

het werk in de wijnmakerij

Het karakter van de wijnmaker proef je terug in z’n wijn!

Een goede wijn begint in de wijngaard.

Maar als je dan eenmaal goede gezonde druiven kan oogsten moeten die wel op de juiste wijze verwerkt worden. dit houdt in zo koel mogelijk bewaren en zo snel mogelijk verwerken, binnen 24 uur. De trossen worden eerst gekneusd en ontsteelt, de pulp wordt daarna behandeld met wat sulfiet en ascorbinezuur (vitamine C) tegen verkleuren en bacterie besmetting en enzymen om kleur, geur en smaakstoffen los te weken.

Witte druiven worden (soms
na enige tijd inweking) snel geperst, blauwe druiven voor rosé blijven slechts heel kort met de schillen in contact en worden dan geperst of worden gelijk na het kneuzen geperst als de bessen al rood sap hebben. Blauwe druiven voor rode wijn blijven enkele dagen tot soms wel enkele weken in contact met de schillen om alle kleur en tannine uit de schillen te weken. De pulp moet dan wel aan het gisten gezet worden zodat de ontstane alcohol en warmte meewerkt om de kleuren vrij te krijgen, de gistcellen zorgen er gelijk voor dat bacteriën geen kans krijgen.

Na het persen gaat de jonge witte en rosé wijn in rvs vaten, de rode in glasvezeltanks. De wijn wordt dan nog enkele malen over gepompt om het bezinksel te kunnen
verwijderen en mogen daarna rusten en rijpen. Onze witte en rosé wordt meestal binnen twee jaar gebotteld de rode mag langer rijpen, Hierdoor wordt de wijn ronder en zachter van smaak en zijn tannine’s minder wrang. Dit proces is vergelijkbaar met wijnen in Italië, Spanje en Portugal waar met de betere wijnen langere tijd op houten vaten laat rijpen voor ze te bottelen. Op de etiketten vind je dan kwaliteitskreten als Reserva, Classico, Garraveira. De houten vaten  zijn enigszins ‘ademend’ waardoor wijn in contact met zuurstof komt de tannine daardoor zachter wordt. Tevens geeft het vat typische ‘hout’smaken af aan de wijn. Onze glasvezeltanks zijn ook ademend net als houten vaten en om een ‘hout’smaak te krijgen aan de wijn gebruiken wij speciaal geprepareerde eikenhout snippers. Hierdoor besparen wij behoorijk op ruimte in de kelder, hoeven we niet met loodzware houten vaten te sjouwen, zijn we duidelijk goedkoper uit en zijn er aanzienlijk minder eikenbomen nodig wat voor iedereen beter is!

Na de rijping worden de wijnen eenmaal gefilterd en daarna zo snel mogelijk gebotteld, hierna
mogen ze nog weer enige tijd rusten om dan klaar te zijn om genoten te worden. Door onze ambachtelijke manier van werken en doordat er zo min mogelijk gerommeld wordt met de wijn kan onze wijn makkelijke langere tijd op de fles rijpen en mooi ouderen. Onze rode wijnen kunnen met gemak tussen de 5 en 10 jaar oud worden zonder terug te lopen in kwaliteit.

Wij gebruiken zo min mogelijk sulfiet, gebruiken geen ‘vreemde’ chemische stoffen en pompen de wijn zo min mogelijk om, dit alles om een zo natuurzuivere wijn te kunnen bottelen en u een gezond maar vooral lekker
product te kunnen bieden.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu